Hoe neem je extra brandstof mee met de motor? - Allroadmoto
Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Glenn Haentjens - Dinsdag 26 April 2019

  Hoe neem je extra brandstof mee met de motor?

  Hoe neem je extra brandstof mee met de motor?

  Iedere motorrijder kent het gevoel van een steeds leger wordende benzinetank. Terwijl je de meter richting het rood zien zakken, dwalen je ogen wanhopig in de verte op zoek naar een tankstation. En dat is dan nog op de snelweg. Wanneer je off road tochten maakt, kan het zijn dan je soms uren of dagen geen tankstation tegenkomt. In dat geval moet je extra benzine meenemen. Maar hoe doe je dat? In dit artikel vertellen we daar alles over.

  Risico’s

  Elke motor heeft een ander verbruik en een andere inhoud van de benzinetank. Sommige motoren kunnen dus betrekkelijk ver komen zonder te hoeven tanken. Maar ook deze motoren zijn tijdens een off road tocht vatbaar voor het risico van een lege tank. En dat is geen pretje als je middenin een woestijn staat met 35 graden, zonder één benzinestation in de wijde omgeving. Op pad gaan zonder extra benzine kan dus niet alleen roet in het eten gooien. Het kan zelfs gevaarlijk zijn als je een verkeerde inschatting hebt gemaakt.

  Let op: Op internet werden weleens adviezen gegeven om bijvoorbeeld colaflessen te vullen met benzine of zelf bij de bouwmarkt op zoek te gaan naar materiaal. Knutsel nóóit zelf een eigen extra benzinetank in elkaar! Jerrycans of fuel bladders moeten voldoen aan strenge eisen en zijn gecontroleerd op veiligheid. Mocht je vallen met een eigen gecreëerde tank, dan kom je volledig onder de benzine te zitten en dat levert levensgevaarlijke situaties op.

  Jerrycan of fuel bladder?

  Er zijn verschillende manieren hoe je de extra benzine mee kunt nemen. De keuze hiervoor is afhankelijk van je eigen wens, maar ook het doel van de reis en hoeveel extra benzine je nodig hebt. Hieronder behandelen we twee modellen; de RotopaX jerrycans en de Desert Fox Fuel Cell. Zo kun je zelf zien wat de voordelen van iedere mogelijkheid zijn.

  RotopaX brandstoftank

  Ben je op zoek bent naar een manier om veel extra benzine te vervoeren op de motor? In dat geval is de RotopaX brandstoftank het ideale reisgezelschap. Met een inhoud van 1, 1.75, 2 en 3 gallon (ca. 3,5, 6,5, 7,5 en 11,5 liter) kun je hiermee het bereik van je motor exponentieel laten toenemen.

  Daarbij is deze brandstoftank ook nog eens enorm veilig. De RotopaX jerrycans worden namelijk gemaakt in de Verenigde Staten, waar zeer strenge regels zijn met betrekking tot de productie van extra brandstoftanks. De RotopaX jerrycans zijn daarom voorzien van een gepatenteerd drie-laags systeem waardoor de kans op lekkages vrijwel uitgesloten is.

  Voordelen van een harde brandstoftank.

  Formaat. Je kunt over het algemeen veel meer brandstof meenemen in de jerrycans dan met fuel bladders.

  Vorm. De vaste vorm zorgt ervoor dat je in staat bent om de jerrycans naast de motor in een rek te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld met een RotopaX beugel, die past op ieder BUMOT rek.

  Prijs. Als je kijkt naar de prijs die je betaalt voor het meenemen van 1 liter extra brandstof, zijn de harde RotopaX brandstoftanks goedkoper dan de zachte varianten.

  Tip: Zorg ervoor dat je brandstof regelmatig laat luchten. Door warmte kan de brandstof vrij snel uitzetten en hiermee druk op de jerrycan of brandstofcel laten ontstaan. Om te voorkomen dan je benzine verliest bij het openen, dien je de druk dus regelmatig te verlagen en de benzine te laten ademen.

  Desert Fox Fuel Cell

  Hoef je geen tientallen liters mee te nemen, maar is je standaard tankinhoud gewoon nét niet genoeg. Dan kan de Desert Fox Fuel Cell uitkomst bieden. Deze brandstofcellen zijn oorspronkelijk ontworpen voor het leger en zijn verkrijgbaar met een inhoud van 3 of 6 liter. Wanneer je gebruik maakt van back-up voertuigen of een 4x4, dan is er ook een opvouwbare jerrycan van Desert Fox verkrijgbaar van maar liefst 20 liter.

  Hoewel je te maken hebt met een zachte brandstoftank, zijn al je zorgen overbodig. De brandstofcellen zijn vrijwel onverwoestbaar en zijn zeer betrouwbaar. Daarnaast zijn de brandstofcellen ook nog eens heel handig. Er zitten namelijk diverse metalen Daisy Chains aan, waardoor je de zak op vrijwel alle plekken op de motor kunt vastzetten. En heb je de benzine allemaal in de motor zitten, dan kun je de brandstofcel oprollen en ergens opbergen.

  Voordelen van een zachte extra brandstofcel

  Gemak. Je kunt de zak na gebruik strak oprollen, waardoor je meer ruimte vrij hebt op je motor.

  Bevestiging. Door de handige Daisy chains kun je de fuel bladder overal aan de motor vastmaken, waardoor je er eenvoudig bij kunt komen.

  Het meenemen van extra benzine was jaren geleden een vervelende en riskante klus. Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer kwalitatieve en veilige oplossingen waarmee je een veel groter bereik hebt met je motor. Dat betekent nog meer rijplezier, nog meer avontuur en dus nog mooiere reisverhalen bij thuiskomst.

   

   

  News & updates

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »