Waar moet je op letten bij het kopen van motorkoffers? - Allroadmoto
Klantenservice
0
Sluiten

Categorieën

Filters
  Glenn Haentjens - Dinsdag 22 Maart 2019

  Waar moet je op letten bij het kopen van motorkoffers?

  Waar moet je op letten bij het kopen van motorkoffers?

  Wie zoekt naar de beste koffers voor op de motor kan beter weten waar hij naar op zoek is. Voordat je het weet heb je spijt van een investering omdat je erachter komt dat de koffers bijzonder onhandig blijken te zijn. De keuze voor motorkoffers is enorm en de opties hangen ook weer af van de motor af die je hebt. En alsof dat nog niet genoeg is, moet je er ook nog rekening mee houden op welk terrein je gaat rijden met de motor. Hoewel we dus onmogelijk alle motorkoffers aan bod kunnen laten komen in dit artikel, proberen we je enkele handvatten te geven die je kunnen helpen naar het zoeken van de beste motorkoffers voor jouw motor. Zo kan jij binnenkort met plezier de weg op (of juist af).

  De basis

  Je motorkoffers kunnen alleen mee op reis wanneer er een goede basis ten grondslag ligt aan de set. Hoewel je misschien niet direct denkt aan de bevestiging van de koffers aan je motor, kan het kiezen van de verkeerde combinatie zorgen voor betrekkelijk minder rijcomfort. Dit rijcomfort kan er zelfs voor zorgen dat de motor anders reageert en uiteraard wil je dat gevaarlijke situaties voorkomen willen als je ontspannen op reis gaat. Kies je een nieuwe koffer set voor de motor, let dan voornamelijk op de bevestiging van de koffers aan het rek.

  Het rek

  Alles valt of staat, letterlijk en figuurlijk, met het kiezen van een kwalitatief rek. Niemand zit te wachten op koffers die niet goed aansluiten of een rek van discutabele kwaliteit. Daarbij zijn losse koffers niet alleen slordig, het kan vooral op hoger snelheden nadelige effecten hebben op het rijgedrag van de motor. Zorg er dus voor dat je een rek koopt dat je moeiteloos en stevig kunt monteren, zodat je zeker weet dat alles netjes op zijn plek blijft zitten.

  Vervolgens is het belangrijk dat je niet bij iedere stop staat te klungelen om je koffers op en van de motor te krijgen. Vooral als je besluit een langere tijd op een bepaalde plek te blijven, heb je geen zin om continue met je koffers op je motor rond te blijven rijden.

  Let ook op de breedte van het rek. Afhankelijk van de koffer set die je wilt gebruiken op de motor, kan dit geheel je motor een flink stuk breder maken. Niet elk rek is namelijk even breed en enkele centimeters kunnen het verschil maken of je achteraan aansluit in de file of er rustig tussendoor kunt kachelen.

  BUMOT F800GS ROTOPAX REKX-Frames by Allroadmoto

  Aluminium motorkoffers kopen, of juist een kunststof variant?

  Hoewel veel afhangt van smaak, zijn er tussen kunststof en aluminium motorkoffers wel degelijk noemenswaardige verschillen te noemen. Hieronder zetten we de belangrijke voor- en nadelen op een rijtje.

  Aluminium motorkoffers

  Voordelen:

  • Aluminiumkoffers zijn ruim
  • Een aluminium koffer set is robuust en stevig
  • Aluminium motorkoffers zijn multifunctioneel (bijvoorbeeld als stoel)
  • Aluminiumkoffers zien er avontuurlijk en stoer uit
  • Een aluminium motorkoffer set kun je vaak op slot zetten

  Nadelen:

  • De koffers kunnen te groot zijn voor wat je nodig hebt
  • Je hebt sneller een bult als je ergens achter blijft hangen
  • Lichamelijk letsel is bestaande tijdens een val (off-road)

  Aluminium koffers voor de motor zijn razend populair en dat is niet zonder reden. Ze zijn in vrijwel iedere situatie te gebruiken. Op alle soorten terrein voelen ze zich thuis en zijn ze multifunctioneel inzetbaar. Valt de motor om zit er een deuk in? Dan deuk je hem bij kleine schades eenvoudig zelf uit.

  BUMOT CRF1000L Aluminium koffers Allroadmoto

  Kunststof motorkoffers

  Voordelen:

  • Kunststof motorkoffers zijn verkrijgbaar in diverse vormen en formaten
  • Kunststof koffers zijn praktisch in gebruik
  • Qua aerodynamica vaak iets gestroomlijnder dan aluminium motorkoffers

  Nadelen:

  • Kunststof motorkoffers zijn niet altijd waterdicht
  • Minder eenvoudig te repareren

  Kunststof koffers zijn ideaal wanneer je op zoek bent naar een motorkoffer die precies past bij je wensen. Er zijn vrijwel oneindig veel combinaties te maken waardoor je precies het juiste formaat kunt kiezen. Ze zien er in de meeste gevallen misschien iets minder strak uit, maar de vaak iets voordeligere prijs zorgt ervoor dat er ook voor een kleiner budget goede motorkoffers aangeboden worden.

  Welke eigenschappen moeten motorkoffers hebben?

  Motorkoffers zijn geen goedkope investering, dus wil je het liefst dat ze voldoen aan de hoogste eisen die je kunt stellen. Wil je een motorkoffer set kopen? Kijk dan even tussen deze eigenschappen zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

  Formaat

  Het is vervelend als je altijd ruimte tekortkomt, maar om nou met enorme koffers rond te rijden is ook weer niet gewenst. Leg thuis eens op een stapeltje wat je op een gemiddelde trip met de motor mee zou nemen. Hoeveel ruimte neemt dit ongeveer in beslag? Aan de hand van dit antwoord ben je een stuk beter in staat om te bepalen hoeveel ruimte je nodig hebt. Deze oefening zorgt er ook voor dat je een stuk kritischer wordt op de spullen die je mee wilt nemen op reis.

  Opening aan de zij- of bovenkant

  Voor veel motorrijders een doorn in het oog, een kofferset met opening aan de zijkant. Heb je onderweg iets nodig, mag je dan de hele koffer losmaken van de motor, omdat anders alles op de grond eindigt. Ga dus even bij jezelf na of je behoefte hebt aan een deksel aan de bovenkant of dat je de koffers onderweg toch niet gaat gebruiken en dus prima overweg kunt met een opening aan de zijkant.

  BUMOT Opening sideways - Allroadmoto

  Waterdichte motorkoffers

  We hebben allemaal al genoeg regenbuitjes getrotseerd om te weten dat waterafstotend na enkele minuten rijden betekent dat je net zo goed met een spons rond had kunnen rijden. Ga je rijden in wisselvallige weersomstandigheden, is het dus verstandig om een waterdichte motorkoffer te kopen. Aluminium koffers zijn uiteraard goed waterdicht, en sommige kunststof koffers ook, maar wanneer dat niet het geval is kun je ook andere hulpmiddelen gebruiken. Zo kun je PVC gebruiken, maar ook drybags die passen bij jouw motor. Op die manier kun je ook gerust op reis met waterdoorlatende motorkoffers.

  Motorkoffers met slot

  Je hebt uren gereden op weg naar een vakantiebestemming en je bent enorm toe aan een kopje koffie bij het benzinestation. Wanneer je koffers hebt zonder slot, kan dit onhandige situaties met zich meebrengen. Een slot kan in dit geval uitkomst bieden en je leven een stuk aangenamer maken. Veel motorkoffers zijn voorzien van sloten, maar er zijn er ook nog genoeg te koop die dat niet hebben.

  Topkoffers

  Topkoffers zijn een apart onderdeel van dit artikel omdat hierbij voornamelijk nagedacht moet worden over het terrein waar je gaat rijden. Door de positie en de bevestiging boven en achterop de motor krijgt een topkoffer flink wat mee van de heuvels en gaten die je trotseert wanneer je offroad gaat rijden. Investeer dus altijd in een goede motorkoffer set met kwalitatieve bevestiging zodat je er verzekerd van kunt zijn dat alles gewoon netjes op zijn plek blijft zitten wanneer je onderweg bent.

  Topkoffer - BUMOT by Allroadmoto

  Motorkoffers verzekeren

  Het is een vraag die bij veel motorrijders naar boven komt. Zijn mijn koffers wel of niet samen met mijn motor verzekerd? In veel gevallen zijn de koffers als accessoire toe te voegen aan de verzekering van de motor. Ze zitten immers ‘vast’ aan de motor en zullen dat het grootste deel van de tijd blijven. Het is daarom mogelijk om ze mee te nemen in je motorverzekering. Een ander verhaal is het wanneer je losse tassen of spullen aan je motor bevestigd. Deze spullen vallen dan onder de bagageverzekering. In het geval van schade, krijg je in dat geval de kosten terug vanuit je bagageverzekering.

  Hopelijk heb je na het lezen van dit artikel iets opgestoken van de verschillende opties die je hebt met betrekking tot motorkoffers. Natuurlijk is iedere motor (en motorrijder) anders en is het lastig om te zeggen wat de beste motorkoffers zijn. Wel kunnen we enkele geweldige koffersets laten zien die in alle opzichten een onmisbare toevoeging zijn aan jouw volgende avontuur met de motor. Heb je nog steeds vragen over het kiezen van de beste koffers voor op de motor, dan kun je ons natuurlijk altijd een vraag sturen.

  Allroadmoto - Verdeler van BUMOT Zijkoffer - en Topkoffer systemen. 

  BUMOT systemen voor volgende modellen:

  News & updates

  Recente artikelen

  Vergelijk 0

  Voeg nog een product toe (max. 5)

  Start vergelijking

  Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? JaNeeMeer over cookies »